Fair(rukkelijk)e koffie uit Rwanda
Fair(rukkelijk)e koffie uit Rwanda
Koffie. De een houdt van een straffe bak, de ander lust hem liever mild. Voor veel mensen is de geur van koffie in combinatie met de dampende warmte die er vanaf komt van essentieel belang voor een goede start van de dag.
Ook voor Paul Baziki is koffie belangrijk. Sterker nog, koffie is van levensbelang voor hem. Paul is namelijk een kleinschalige koffieboer uit Rwanda, en hij leeft met zijn gezin van de opbrengst van zijn koffieplantage.
Sinds 1970
Paul Baziki is al sinds 1970 koffieboer. Hij weet wat er komt kijken bij het proces van koffieplant naar dampend kopje koffie: “Koffie is een tijdrovend en duur gewas om te laten groeien, daarom willen wij als koffieboeren graag een goede prijs voor onze koffie”. En geef Paul eens ongelijk. Want naast dat koffie voor veel koffieboeren weinig, en vaak zelfs te weinig inkomen oplevert, is het ook nog eens heel hard werken. “We kunnen de koffie slechts één keer per jaar oogsten, maar het onkruid moeten we wel vier keer per jaar verwijderen”, vertelt Paul. En dat terwijl kleinschalige koffieboeren amper van de opbrengst kunnen leven.
Foto: koffiebessen worden gedroogd op enorme droogtafels
Succes
Toch heeft Paul Baziki nu succes met zijn kleine koffieplantage. De verandering – van het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden naar een bloeiend bedrijf – komt doordat Paul nu zijn koffiebessen verkoopt aan Oikocreditpartner Impexcor. Dit familiebedrijf koopt koffiebessen van kleinschalige koffieboeren, -verenigingen en -coöperaties. Voor kleine boeren als Paul is het heel aantrekkelijk om hun oogst te verkopen aan Impexcor: “Ik krijg een betere prijs voor mijn oogst én Impexcor verwerkt zelf de bessen tot koffie. Dat scheelt mij enorm veel werk”. Dit, en het feit dat Impexcor zich met hun pro-people programme inzet voor de mens achter het bedrijf, maakt dat Oikocredit graag in Impexcor investeert.
Meer koffieplanten
Paul Baziki’s koffieplantage floreert nu dus als nooit tevoren. “Voordat ik met Impexcor in zee ging, had ik slechts 1.000 koffieplanten. Toen ik me realiseerde hoe ontzettend veel tijd en werk het scheelde door gebruik te maken van de koffieverwerkingsfaciliteiten van Impexcor, kon ik 500 extra koffieplanten aanschaffen. Wellicht kan ik in de toekomst nóg meer koffieplanten aanschaffen om zo mijn oogst nóg meer te vergroten”, legt Paul uit.
Foto: medewerkers van Impexcor aan het werk bij een was-unit, met gedroogde koffiebessen
En omdat Paul 10 kinderen heeft, 5 zoons en 5 dochters, is hij enorm dankbaar voor de kans om zijn plantage te kunnen verbeteren en zo winstgevender te maken: “Ik heb nu de opleiding van al mijn kinderen kunnen betalen en huizen voor hen kunnen bouwen”. En, terwijl hij naar een huis in de verte wijst: “Daar woont mijn jongste kind”.
Paul Baziki’s plannen voor de toekomst? “Hoewel ik al op leeftijd ben, wil ik mijn koffieplantage behouden. Ik wil graag mensen in dienst nemen, zodat ik niet meer al het zware werk alleen hoef te doen”.