De essentiële rol van FAPECAFES voor biologische koffieboeren in Ecuador
De essentiële rol van FAPECAFES voor biologische koffieboeren in Ecuador
Het aanhoudende gezoem van bijen komt je tegemoet wanneer je tussen Miguel Mosquera’s koffieplanten loopt. En dat is een goed teken, want het geeft aan dat zijn koffieplantage werkt met biologische teeltmethoden. “Biologische bedrijfsvoering is niet alleen maar een certificaat – het is een ‘mindset’. Het gaat ons aan het hart; wij koffieboeren maken zo een bewuste keuze om géén kunstmest te gebruiken die schade toebrengen aan mens, dier en milieu”, vertelt Miquel Mosquera terwijl we over zijn koffieplantage lopen.
Miguels’ koffieplantage bevindt zich in Loja, in het zuiden van Ecuador. Hij is lid van een coöperatie van FAPECAFES (partner van Oikocredit). Voor kleinschalige koffieboeren als Miguel heeft dit heel veel voordelen. Miguel krijgt bijvoorbeeld trainingen over hoe hij zijn koffie het beste biologisch en duurzaam kan verbouwen. Sinds hij zich aangesloten heeft bij de coöperatie is zijn koffieplantage dan ook biologisch gecertificeerd, en wat is hij hier blij mee. Want dat betekent dat het beter is voor het milieu, maar zeker óók dat hij als kleinschalige koffieboer een eerlijke prijs krijgt voor zijn koffie. Win-win, voor boeren als Miguel en hun gezin!
De rol van FAPECAFES
FAPECAFES is een overkoepelende organisatie voor zes coöperaties. 1.200 kleinschalige Ecuadoraanse koffieboeren als Miguel zijn aangesloten bij coöperaties van FAPECAFES. Voor de koffieboeren heeft dit veel voordelen. Zorgen over het verkopen van hun koffie voor een eerlijke prijs en zorgen over of ze wel de juiste landbouwtechnieken gebruiken zijn voorbij. Miguel krijgt via FAPECAFES bijvoorbeeld trainingen en technische ondersteuning.
De directeur van FAPECAFES, Vinicio Martinez, is zelf ook koffieboer. Miguel ervaart dat als toegevoegde waarde. Door de jaren heen heeft Miguel, tijdens bijeenkomsten van FAPECAFES, regelmatig advies gekregen van Vinico, op het gebied van de beste teelt-technieken en best practices. Vinicio: “FAPECAFES helpt om de dromen van boeren als wij, die eerst kansarm waren, te verwezenlijken. Zo kunnen we met kleinschalige koffieboeren gróte veranderingen in de maatschappij tot stand brengen”. Trainingen en technische landbouwondersteuning voor de aangesloten koffieboeren is hierbij cruciaal in regio’s waar de infrastructuur slecht is en de koffieplantages hoog in de bergen gelegen zijn. Dat bewees ‘La Roya’, een schimmelziekte die ook wel koffiebladroest wordt genoemd, enkele jaren geleden wel. ‘La Roya’ nam epidemische vormen aan op koffieplantages door heel Latijns-Amerika. Voor koffieboer Miguel een zware periode. Hij kon zijn hoofd boven water houden doordat hij als lid van de coöperatie toen zaden kreeg voor nieuwe soorten koffie(planten) én nieuwe machines. Zo is zijn koffieplantage nu weer rendabel!
Essentiële hulp
Sinds 2011 verstrekt Oikocredit leningen aan FAPECAFES. Deze kredieten zijn van essentieel belang voor hen. Het stelt FAPECAFES namelijk in staat om de koffieboeren direct te betalen op het moment dat zij hun producten leveren. Als Miguel bijvoorbeeld níet direct betaald zou krijgen, dan zou hij gedwongen zijn om zijn producten te verkopen aan tussenhandelaren. En, zo legt Vinicio uit: “Deze tussenpersonen houden meestal een groot deel van de opbrengsten”. Instemmend knikkend vult Miguel aan: “Oikocredit redde ons leven omdat we het geld kregen toen we het nodig hadden. We zijn zeer dankbaar”.