Succesverhalen

Magdalena Peru

Microkrediet ondernemersverhaal Magdalena, Peru

Dankzij de hulp van de coöperatie krijgen we een betere prijs voor onze oogst. 

Magdalena, Peru

Magdalena, koffieplantage Peru

Magdalena (36) woont in San Antonio de La Balsa, in de provincie San Ignacio in Peru. Ze is getrouwd en heeft een dochter (13) en een zoon (10). Op haar boerderij in El Cedro heeft ze een koffieplantage van 3,75 hectare. Daarnaast heet ze ook 1,5 hectare waarop ze groenten zoals bakbananen, cassave en aardappelen en houden ze vee. De groenten en het vee zijn voor eigen consumptie en de koffie is voor de handel.

Sinds 2010 verbouwd Magdalena al samen met haar man koffie. Ze telen de koffievariëteiten Catimor, Catura en Mundo Novo en gebruiken natuurlijke processen voor het drogen van de bonen. Daarnaast hebben ze ook nog wat planten met verschillende soorten gele koffie. Afhankelijk van kwaliteit van de oogst produceren Magdalena en haar man ongeveer 120 kwintaal bonen per keer. De kwaliteit de koffie in het kopje ligt tussen 85,50 en 83,75 (geclassificeerd als speciaal koffie met het cijfer Zeer Goed op de schaal voor koffiecups).

Magdalena zijn samen lid van de coöperatie Coof AFSI die boeren in Peru helpt om hun oogst te verbeteren en een eerlijke prijs te krijgen voor hun oogst. “Ik werd lid van de coöperatie (Coop AFSI) in 2015 toen Antonio Pintado Ramírez daar nog directeur was. Hij kwam naar onze boerderij en sprak met ons en moedigde ons om lid te worden van de coöperatie”, vertelt Magdalena.

Door haar lidmaatschap is de praktijk op de koffieplantage veranderd. Vroeger verkochten ze hun koffie aan handelaren. Soms kwamen de kopers naar het huis om het in ontvangst te namen, maar ze betaalden niet de eerlijke prijs zoals de coöperatie dat wel doet. “Ze geven ons een betere prijs, wat ons aanmoedigt om door te gaan met het verbouwen van koffie. De Coöperatie ondersteunt ons op vele manieren. Bijvoorbeeld door het aanbieden van meststoffen en technische assistentie”, vertelt Magdalena. Iedere maand komt er vanuit de coöperatie een landbouwkundig ingenieur langs om technisch advies te geven.

De klimaatverandering heeft zeker ook gevolgen voor de koffieplantage van Magdalena. De koffieplanten raken beschadigd door bladschurft en schimmel. Het lijkt erop dat de koffieplanten in de zomer in orde zijn, maar als het er regent zijn de ziekten overvloedig. Door deze ziektes vallen de bladeren en bessen op de grond en oogsten ze minder koffie. Om dit probleem op te lossen verwijderen Magdalena en haar man de schaduw op de plantage een klein beetje.

“Ik heb plannen voor de toekomst. Ik wil dat mijn kinderen later gaan studeren en een goede baan krijgen. Mijn dochter zit nu in het eerste jaar van de middelbare school en mijn zoon zit nog op de basisschool. Ik wil dat zij naar school blijven gaan, zodat ze later professionals kunnen worden”, sluit Magdalena af.

Ook investeren in mensen als Magdalena? Lees hier wat u kunt doen