Nieuws

Impact Rapport 2024: Oikocredit-partners bevorderen inclusieve financiering voor 53 miljoen mensen

Impact Rapport 2024: Oikocredit-partners bevorderen inclusieve financiering voor 53 miljoen mensen

Cover impact report 2024.png

Het Impact Rapport rapporteert over het werk van de partners van Oikocredit. Van Azië tot Latijns-Amerika heeft Oikocredit haar impact vergroot. Oikocredits partners voor sociale impact bevorderen de inclusieve financiering voor 53 miljoen mensen, zo blijkt uit het Impact Report 2024. Ter vergelijking: het jaar daarvoor stimuleerden de partners de inclusieve financiering van 42,2 miljoen mensen. Nog steeds is de meerderheid van de klanten van deze partners vrouw (87%) en 65% woont op het platteland.

Het Impact Report 2024 beschrijft hoe Oikocredit zich richt op sociale impact en tegelijkertijd het milieu beschermt, terwijl ze ook een eerlijk financieel rendement nastreven. Oikocredits werk is gericht op het ondersteunen van mensen met lage inkomens om een beter bestaan op te bouwen en de veerkracht van hun gemeenschappen te versterken in de drie focussectoren inclusieve financiering, landbouw en duurzame energie.

In 33 landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika vergroten Oikocredit haar investeringen de toegang tot zowel financiering als niet-financiële ondersteuning, onder andere door partnerorganisaties te helpen hun vaardigheden en processen te ontwikkelen en te versterken. Op hun beurt bieden de partners van Oikocredit ondersteuning en kansen aan hun klanten, leden, leveranciers en werknemers.

Het Impact Report 2024 licht ook Oikocredits voortdurende bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) van de Verenigde Naties toe.

Enkele van de belangrijkste hoogtepunten uit het rapport:

  • De partners van Oikocredit bieden nu 53 miljoen mensen toegang tot financiële diensten, waarvan 87% vrouw is en 65% op het platteland woont.
  • Oikocredit-partners bereiken ongeveer 4,29 miljoen micro-, kleine en middelgrote ondernemingen
  • Werkgelegenheid creëren is een hoofddoelstelling voor 81,8% van de inclusieve financieringspartners
  • 89% van de landbouwpartners bieden nu opleidingen aan in ecologische bewustwording
  • In totaal is 422.564 ton CO2-uitstoot gecompenseerd via Oikocredit haar portefeuille hernieuwbare energie.
  • 170.000 huishoudens hebben toegang tot schone energie
  • Oikocredits capaciteitsopbouw ondersteunt 85 organisaties
  • Oikocredits eigen CO2-voetafdruk bedraagt 891 ton. Oikocredit compenseert deze met Fairtrade Gold Standard koolstofkredieten via het FairClimateFund.

Een goede indicatie van Oikocredit haar impact komt van mensen die voordeel hebben gehad van de partnerschappen. Bijna driekwart (74%) van de meer dan 41.600 mensen die deelnamen aan het onderzoek naar de zelfperceptie van klanten in 2023, zei dat Oikocredits partners op het gebied van inclusieve financiering een positieve invloed hadden op hun welzijn. Vijfentwintig procent antwoordde neutraal. Meer dan de helft zei dat hun inkomen in de afgelopen 12 maanden was verbeterd, en de meeste mensen die spaargeld hadden, zeiden dat hun spaargeld in dezelfde periode was gestegen.

Kawien Ziedses des Plantes, Director of Strategy & Sustainable Impact: “Ons Impact Report 2024 laat zien dat ons werk relevanter is dan ooit nu we de voltooiing van vijf decennia social impact investing naderen. Mensen worden geconfronteerd met meerdere bedreigingen voor hun levensonderhoud en ecosystemen als gevolg van politieke en economische instabiliteit en klimaatverandering. Mensen met een laag inkomen worden het zwaarst getroffen. Daarom werken we samen met organisaties die gemeenschappen met lage inkomens ondersteunen bij het opbouwen van veerkracht en het creëren van zinvolle verandering.”

Lees meer details in het Impact Report 2024 >

« Terug