De kloof tussen arm en rijk dichten
De kloof tussen arm en rijk dichten
Rick Denekamp is vader van twee jongens van 18 en 16, woont in Zeist, is ondernemer en lid van Oikocredit Nederland. Hij heeft jarenlang gewerkt bij grote Nederlandse banken aan nationale en internationale projecten. Sinds begin 2021 is hij een adviesbureau begonnen en dat bevalt goed. Zijn jarenlange ervaring en kennis zet hij nu onder andere in om ondernemers te helpen bij hun financieringsaanvraag. Want mensen die willen en kunnen ondernemen, moeten toegang hebben tot financiering, vindt hij. Uiteraard wel met een goed businessmodel.
Rick: “Ik zie de verschillen tussen arm en rijk steeds groter worden. Ook in Nederland. Dat komt niet alleen door het beleid van de overheid maar ook doordat financiering steeds moeilijker bereikbaar wordt voor ondernemers. En ja, dan kan je wel gaan protesteren in Den Haag, maar dat heeft niet zo veel zin vind ik. Het leek mij beter om er zelf iets aan te doen. Daarom heb ik mijn eigen strategisch financieel adviesbureau opgezet. Nu help ik ondernemers onder andere bij het aanvragen van een financiering voor hun bedrijf.”
Banken zijn van het pad geraakt
Banken worden wereldwijd steeds groter en volgens Rick komen ze daardoor steeds verder bij hun klanten vandaan te staan. “Helaas, want banken zijn bedoeld om geld dat de één heeft, uit te lenen aan wie het even niet heeft. Dat vond en vind ik nog steeds een mooie gedachte. Kredietverlening aan ondernemers is een kernfunctie van het bankbedrijf maar banken zijn steeds verder van deze kernfunctie afgeraakt. Ze werpen steeds meer drempels op voor ondernemers om aan financiering te komen.
Oikocredit laat zien dat het ook anders kan
“Voor Nederlandse ondernemers is het al lastig om aan een krediet te komen, maar in het buitenland is dat vaak nog veel complexer. Oikocredit zorgt dat ook deze ondernemers worden geholpen aan een (micro)krediet. Daarom sprak Oikocredit mij ook zo aan en ben ik via mijn bedrijf RD+P lid geworden van Oikocredit Nederland. Zij zorgen ervoor dat ondernemers in andere delen van de wereld ook geholpen worden aan financiering zodat ze kunnen ondernemen en verder komen in het leven. Duurzaamheid vind ik daar wel een belangrijk aspect bij. Met de klimaatveranderingen moet je daar ook beslist rekening mee houden. Een aanvraag voor een (micro) financiering moet niet alleen een gedegen businessplan hebben maar moet ook op het gebied van duurzaamheid goed in elkaar steken. En niet alleen bij grote bedrijven maar ook bij kleine(re) ondernemingen. Iemand in Afrika bijvoorbeeld helpen aan een krediet voor de aanschaf van machines om goud te delven, dat is nou net niet de bedoeling.”
Ondernemers helpen (duurzaam) te ondernemen
Toen Rick startte met zijn eigen bedrijf wilde hij uit principe ook een aantal goede doelen steunen. Maar dan wel iets dat aansloot bij wat hij belangrijk vindt, dus ondernemers helpen met financiering en duurzaamheid. Rick: “Daarom steun ik Oikocredit Nederland en het Wereldnatuurfonds. Ik ben net gestart als ondernemer dus het is nu een kleine bijdrage maar als ik in de toekomst meer kan bijdragen, ga ik dat ook zeker doen.”
De eerste kennismaking
Rick koos niet voor niets voor Oikocredit en het Wereldnatuurfonds. Hij kwam namelijk met beide in contact tijdens een project voor een voormalig werkgever in Argentinië. Rick: “Ik werkte mee aan een project over de haalbaarheid van ecotoerisme in natuurparken van het Wereldnatuurfonds. Hiervoor was ik in Argentinië. De natuurparken bestaan met de gratie van donaties en de lokale bevolking. De vraag was of er een duurzaam businessmodel mogelijk was voor ecotoerisme. Dan gaat het niet alleen over duurzaam ondernemen in een natuurpark maar ook daarbuiten. De lokale bevolking moest het ook kunnen omarmen en dus betrokken worden. Er werd bijvoorbeeld gekeken hoe de lokale bevolking kon bijdragen aan en profiteren van het ecotoerisme. Zo werden lokale ondernemers die op duurzame wijze wilden ondernemen, in contact gebracht met Oikocredit. Ondernemers die in harmonie met de natuur willen ondernemen voorzien van geld, dat zijn precies de zaken die ik persoonlijk hoog in het vaandel heb staan.”
Het basisprincipe is gewoon goed
“Oikocredit is een goed doel dat ondersteuning verdient. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer we samen een verschil kunnen maken. Ik ben sowieso een groot voorstander van geld lenen in plaats van gewoon geven. Je kunt mensen wel geld geven, maar dan gaan ze daar toch anders mee om. Door een krediet te geven, moeten ze nadenken hoe ze hiermee geld kunnen genereren. Kortom: er moet een duurzaam businessmodel aan ten grondslag liggen. Ze moeten de lening tenslotte terugbetalen. Dat geld komt dan weer terug in de lokale gemeenschap, zodat een andere ondernemer daar weer gebruik van kan maken. Dat basisprincipe is gewoon goed en je ziet ook dat de samenleving dit ook steeds vaker steunt. Natuurlijk ook door de inzet van Máxima voor microkrediet.”
Geen grote kantoren
“Voor en tijdens mijn reis naar Argentinië heb ik gesproken met vertegenwoordigers van Oikocredit. Wat mij aansprak is dat Oikocredit geen grote kantoren heeft. Ik heb gesproken met medewerkers van Oikocredit in Buenos Aires, Argentinië. Daar werd ik gewoon bij de mensen thuis ontvangen. Dat was hun kantoor. Ook in Amersfoort staat er geen groot kantoor. Dan weet je dat er niet veel van het geld aan de strijkstok blijft hangen. Want dat is natuurlijk altijd een punt van aandacht bij goede doelen. Ik had dan ook direct een goed gevoel bij Oikocredit.”
Oikocredit is vrij ingetogen
“We zijn lid geworden van Oikocredit Nederland om ondernemers in andere delen van de wereld ook te helpen. Oikocredit is vrij ingetogen. Hun bekendheid bij het grote publiek zou best wel een stukje beter kunnen. Daarom werk ik nu ook mee aan dit interview. Wellicht helpt mijn verhaal om meer fondsen te werven zodat ze die weer uit kunnen lenen. Voor fondsenwerving heb je bekendheid nodig. Aan die bekendheid hoop ik zo bij te dragen.”
Beleggen gaan we zeker ook nog doen
Wij zijn lid van Oikocredit geworden om eerst meer gevoel te krijgen bij wat Oikocredit allemaal doet. Beleggen gaan we zeker ook nog doen. Niet zozeer vanwege het rendement maar omdat je daarmee bijdraagt aan het ter beschikking komen van geld voor ondernemers. Wat ik wel een nadeel vind van beleggen in Oikocredit is dat je niet weet wat jouw belegging waard is. Als je er op een bepaald moment toch weer wilt uitstappen, bijvoorbeeld omdat je het geld nodig hebt voor het kopen van een huis, dan is er geen marktmechanisme die de prijs van je aandeel vaststelt. Wellicht is het een optie om ook de mogelijkheid te bieden om in achtergestelde leningen te ‘beleggen’ met een mogelijkheid om uit te stappen na bijvoorbeeld minimaal 2 jaar. Hiermee wordt dan de inleg gegarandeerd terugbetaald en ook de looptijd en aflossing van de financiering staat dan vast.
Mijn steentje bijdragen
“Ik lees altijd de informatie die ik krijg van Oikocredit Nederland en kijk regelmatig op hun website. Je kunt als lid ook naar de jaarvergadering gaan. Het belangrijkste is dat de doelen worden gehaald. Zo simpel is het voor mij. De toegang tot financiering voor ondernemers is ook een doelstelling van mijn eigen bedrijf. We doen dus een beetje hetzelfde. Door het steunen van Oikocredit Nederland kunnen we ook de kloof tussen arm en rijk wat dichten. Ook daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Nu alleen met een lidmaatschap maar wie weet kan ik in de toekomst als vrijwilliger een keer meelopen met een project. Als ondernemer moet ik natuurlijk ook gewoon mijn werk doen maar ik zou best meer willen doen voor Oikocredit. Ik zou bijvoorbeeld mijn kennis van (micro)financiering voor ze in kunnen zetten. Of ondernemers begeleiden bij hun financieringsaanvraag of financieringsaanvragen helpen beoordelen. Ik denk dat als leden ook op een andere manier een handje kunnen helpen, er meer commitment is. Dat zou ik in ieder geval mooi vinden!”
Lees hier meer over de vereniging Oikocredit Nederland of word lid!