Blog: "Mijn bezoek aan landbouwpartners in India"
Blog: "Mijn bezoek aan landbouwpartners in India"
Op een maandagochtend werd ik door de directeur gevraagd of ik een momentje had. Hij vroeg me of ik namens Oikocredit Nederland wilde deelnemen aan de AGM, de jaarlijkse algemene vergaderingen van Oikocredit. Deze zouden dit jaar in India plaatsvinden.
Ik wist dat ik de meeste tijd in een hotel en in vergaderruimtes door zou brengen. Maar dat dit hotel in India zou staan, een land waar vele ondernemers via Oikocredit een microkrediet hebben, dat idee maakte toch wel het verschil! Ik boekte mijn ticket en voor ik het wist was het al zover.
De AGM duurt 4 dagen en op deze dagen komen alle leden van de coöperatie Oikocredit van over heel de wereld bij elkaar om de belangrijkste resultaten, wijzigingen en beleidsplannen door te spreken.
Een vast onderdeel van het programma is om partners van Oikocredit te bezoeken. Ik schreef mij in voor een bezoek aan een aantal landbouwpartners. In de ochtend brachten we een bezoek aan Samunnati, een bedrijf dat is gespecialiseerd in financiële en niet-financieel-gerelateerde hulp in de landbouwwaardeketen. Heel enthousiast vertelde Gurunath, het hoofd van de business & operations, ons wat dit inhoudt: “Wij kunnen hulp bieden in elke stap van de keten. Dat betekent van de koe tot aan het kind wat de melk drinkt. We helpen alle partijen in de verschillende stappen beter te worden. Want als het proces bij 1 stap niet soepel verloopt, hebben alle partijen in de keten hier last van.” De hulp die ze bieden is vaak van financiële aard. Veel ondernemers gaan naar een bank voor een lening. Maar een bank geeft hen misschien maar 70% van het bedrag dat ze nodig hebben. Dit klinkt best logisch als ik naar mijn eigen situatie in Nederland kijk. Denk aan een hypotheek. Voor het kopen van een huis heb je vaak ook meer geld nodig dan wat het huis kost en de banken lenen je alleen het aankoopbedrag. Sumunnati verschaft die laatste 30% die een ondernemer niet van de bank kan lenen.
Daarnaast kan een lening afsluiten veel tijd kosten. Denk weer aan de hypotheek. Hier gaan vaak weken overheen. Maar iemand die gewassen verbouwt en deze wil verkopen, kan niet weken wachten tot hij of zij het geld heeft. Dan zijn de gewassen al bedorven. Samunnati helpt de boeren dezelfde dag of de dag erna al aan het geld. Waar Samunnati ook hulp biedt is het verbinden van boeren in groepen. Als een boer zijn of haar waar alleen verkoopt, kan dit alleen op de lokale markt, waar de boer er relatief weinig geld voor krijgt. Wanneer boeren zich verenigen, kunnen ze op zoek naar kopers buiten de lokale markt. De vraagprijs kan dan al snel verdubbelen. Het is duidelijk dat deze man verstand van zaken heeft. Hij vertelt ontzettend gepassioneerd over zijn werk en ik krijg het gevoel dat zijn missie behoorlijk overeenkomt met die van Oikocredit. En daarbij staat niet winst voorop, maar in zijn geval boeren helpen een beter product te verkopen.
Na een uur rijden komen we aan bij ons tweede bezoek van de dag. Via ASSEFA krijgen boeren o.a. les in duurzame landbouwtechnieken. We krijgen een rondleiding over een klein landbouwterrein. Een van de mannen die de rondleiding geeft, vertelt trots dat hij heeft gestudeerd aan de Universiteit Wageningen. Hij vertelt ons bijvoorbeeld dat veel boeren 2000 liter per dag nodig hebben om rijst te verbouwen. Maar hier leren ze een techniek waarbij ze maar 400-500 liter per dag nodig hebben. Ook leren ze hoe ze op een goedkope en duurzame manier biologische kunstmest kunnen maken en welke soort kunstmest het beste werkt voor welke soort gewassen. De boeren komen dagelijks in de ochtend of in de namiddag voor deze praktijklessen.
Tijdens ons laatste bezoek ontmoeten we een groep vrouwen. Al deze vrouwen hebben een microkrediet en hebben zich aangesloten bij een vrouwengroep. Ze komen uit verschillende dorpen en zijn hier bij elkaar gekomen om ons te vertellen wat ze doen. Er wordt een rondje gemaakt. Elke vrouw bezit een stuk grond waarop ze fruit of groente verbouwen en ze bezitten allen 1 of 2 koeien die elk 5 liter melk per dag geven. Ze verkopen de gewassen en de melk, vaak via de hierboven genoemde groepen om zo een betere prijs voor hun producten te krijgen. Deze vrouwen vinden financiële én sociale steun bij elkaar. Wanneer een vrouw zwanger is, kan ze tijdelijk niet werken en heeft daardoor minder of geen inkomen. Zij wordt dan gesteund met 2000 Roepie. Dit geld komt van de andere vrouwen. Sommige van deze vrouwen zijn weduwe. Wanneer een vrouw in de groep weduwe wordt, krijgt ze een bedrag van 5000 Roepie. Een stuk grond staat altijd op naam van de man. Maar wanneer de man overlijdt, wordt het land bezit van de vrouw. Een 2e keer trouwen is op het platteland in India nog steeds ongebruikelijk. De vrouwen vinden steun bij elkaar en door de vrouwengroep krijgen ze hulp van elkaar en staan ze er niet alleen voor.
Wanneer we hen vragen hoeveel rente ze betalen, vertellen ze ons dat het voor hen vooral belangrijk is of het bedrag dat ze per maand moeten terugbetalen redelijk is. Zolang ze dat kunnen, is het voor hen goed. Terugdenkend aan mijn eigen hypotheek, snap ik inderdaad hun denkwijze. Het rentepercentage van mijn hypotheek ben ik inmiddels ook al vergeten, maar ik weet dat ik het maandelijkse bedrag kan betalen. Dat werkt voor hen dus net zo.
Het bezoeken van partners van Oikocredit is heel waardevol geweest voor mijn werk. Door met eigen ogen te zien wat er met het geld van onze beleggers wordt gedaan, heeft ervoor gezorgd dat ik me nog meer verbonden voel met de missie van Oikocredit en ben ik er trots op om voor deze gave organisatie te mogen werken. En vanuit mijn kantoor in Utrecht denk ik zo nu en dan terug aan de krachtige vrouwen die ik in India heb mogen ontmoeten.
Ik ben Uti Vidya, 33 jaar, ik woon in Haarlem en werk bijna 5 jaar bij Oikocredit Nederland bij de beleggingsadministratie. Ik ben geboren in Indonesië, maar ik woon vanaf mijn 6e in Nederland en voel me met beide landen erg verbonden. Werken bij Oikocredit geeft mij energie door het leuke team waarmee ik mag werken. Daarnaast zijn mijn werkzaamheden ontzettend divers en mag ik hier eigen projecten leiden, maar schenk ik op evenementen ook met veel plezier de koffie. Ik heb een topdag op het werk als ik mag nadenken over het inrichten en verbeteren van de werkprocessen om onze dienstverlening steeds verder te verbeteren.
Archief > 2018 > juli
- 22-07-2018 - BLOG: Is impact beleggen zo’n nieuw begrip?
- 18-07-2018 - INTERVIEW: Oikocredits Social and Environmental Performance Report
- 16-07-2018 - Fotodagboek: een kijkje in Bella's snoep- en speelgoedfabriek
- 12-07-2018 - PERSBERICHT: Oikocredit overtreft de sector in het bereiken van vrouwen door middel van microkrediet
- 12-07-2018 - Nederlands Dagblad: 'Investeren maakt mensen zelfredzaam'
- 06-07-2018 - Blog: "Mijn bezoek aan landbouwpartners in India"