Wat is de impact van uw vakantiegeld?
Wat is de impact van uw vakantiegeld?
In de meimaand krijgen miljoenen Nederlanders vakantiegeld uitgekeerd. Weet u al wat u met uw vakantiegeld gaat doen?
Onderzoek van het NIBUD wijst uit dat veel mensen hun vakantiegeld niet gebruiken voor vakantie, maar het aan andere doelen besteden, of toch maar even opzij zetten zonder directe bestemming. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat 27 procent zijn vakantiegeld op een spaarrekening zet. Sparen is een relatief veilige manier om uw geld te bewaren. Tot € 100.000 valt uw spaargeld onder het depositogarantiestelsel: als de bank failliet gaat krijgt u uw geld terug. Uw geld wordt vervolgens door uw bank gebruikt om te investeren. Maar waarin eigenlijk?
Transparant of niet?
Het is niet altijd duidelijk waar uw bank dat geld aan besteed. Wat blijkt? Sommige banken doen het goed, anderen wat minder. In 2018 analyseerde De Eerlijke Bankwijzer 10 banken en schrijft bijvoorbeeld dat “banken miljarden investeren in dierenleed”. In 2013 toonde ze nog aan dat 7 van de 10 Nederlandse banken in kernwapens investeert. Wat als u zelf wilt beslissen wat banken met uw geld doen? Dat u niet wilt dat uw spaargeld wordt geïnvesteerd in kolencentrales, wapens of kinderarbeid. Of dat u wilt dat uw bank investeert in duurzame energie of fair-trade producten?
Misschien is beleggen in een duurzaam fonds dan interessant voor u. U kunt dan zelf kiezen waar uw geld in wordt geïnvesteerd. Triodos en ASN Bank zijn voorbeelden van banken die diverse beleggingsfondsen aanbieden met een hoge sociale impact. Ook bij Oikocredit weet u precies waaraan uw geld wordt besteed. Dat geld gaat naar microkredietorganisaties in landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Daarnaast investeert Oikocredit direct in boerencoöperaties, fairtrade organisaties en andere impactvolle organisaties zoals duurzame-energie-bedrijven.
Risico
Aan beleggen zitten altijd risico’s verbonden: uw belegging kan namelijk meer of minder waard worden. Hoe sterker de koers van een belegging stijgt of daalt bijvoorbeeld, hoe groter het risico. Maar beleggen kan ook relatief veilig zijn. De Autoriteit Financiële Markten geeft als toezichthouder verschillende risicoclassificaties aan beleggingen. Een belangrijk verschil met sparen: geld in een beleggingsfonds valt niet onder het depositogarantiestelsel. Er is altijd een kans dat u uw inleg niet, of niet meteen, terugkrijgt of minder terugkrijgt dan u oorspronkelijk heeft ingelegd.
In de afgelopen 42 jaar dat Oikocredit actief is, heeft echter nog nooit een belegger iets van zijn inleg verloren. En hebben we, samen met die beleggers, 3,3 miljard euro kunnen investeren in 1800 partners wereldwijd. Over impact gesproken!
Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds is als beheerder van het Oikocredit Nederland Fonds (hierna ONF) opgenomen in het register van de AFM. ONF is een beleggingsfonds en er zijn risico’s verbonden aan een belegging in het ONF. Het meest in het oog springende risico is het spreidingsrisico. Tussen de 97% en 99% van het fondsvermogen wordt namelijk geïnvesteerd in Oikocredit. Meer informatie op onze website www.oikocredit.nl/beleggen.
Archief > 2018 > mei
- 30-05-2018 - Vier optimalisaties die onze strategie versterken
- 25-05-2018 - Wat is de impact van uw vakantiegeld?
- 24-05-2018 - FACTSHEET: MKB in India
- 22-05-2018 - OPINIE: Hoe zet u uw geld in?
- 02-05-2018 - "Leningen moeten een invloed ten goede hebben"
- 01-05-2018 - E-Hands: Zonne-energie op het platteland in India