“Impact investing is geen bijproduct, het zit in ons DNA.”
“Impact investing is geen bijproduct, het zit in ons DNA.”
1 mei 2017 begon Eric Holterhues bij Oikocredit Nederland. Tijd om hem te vragen naar zijn eerste bevindingen én zijn visie op de toekomst!
Wat trok je aan om te werken voor Oikocredit Nederland?
“Ik werk al 17 jaar op het gebied van impact investing en dat heb ik altijd heel leuk en spannend gevonden. Daarnaast heb ik microfinanciering altijd een interessant thema gevonden. Ik heb een tijdje in Kenia gewerkt, daar kom je het thema microfinanciering veel tegen. Wat ik nu dan ook ontzettend boeiend vind is dat ik mee mag werken aan een organisatie met groeiambities zoals Oikocredit Nederland.”
Korte samenvatting cv Eric Holterhues | |
> 2000-2010 | Diverse managementfuncties Triodos Bank Nederland |
> 2010-2017 | Eindverantwoordelijk voor diverse beleggingsfondsen van Triodos Investment Management |
> Per 1 mei 2017 | Directeur Oikocredit Nederland |
> Achtergrond | Master Theologie, Utrecht, diverse vakken in economie, beleid en management en marketing en communicatie, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en New York |
"Wat betreft de uitdaging om al het moois dat wij nu al doen zó te communiceren, om hiermee anderen te enthousiasmeren om te beleggen via Oikocredit Nederland en zich aan te sluiten bij Oikocredit Nederland, ook als lid, betekent dat we nieuwe doelgroepen moeten aanboren. En dat is leuk en spannend voor de komende jaren. Een van de manieren waarop je dat doet is met een reclamecampagne, maar ook willen we veel meer actief zijn in allerlei media. Niet alleen in social media, wat ik eerder noemde, maar ook communiceren in bijvoorbeeld in kranten of middels evenementen. Daarmee hopen we niet alleen dat mensen lid worden van Oikocredit Nederland en investeren in het fonds, maar daarmee hopen we ook dat we mensen inspireren om bewust om te gaan met hun geld.”
Welke uitdaging zie je voor Oikocredit in de internationale omgeving?
"Een paar dingen. Toen Oikocredit 40 jaar geleden is opgericht, toen stond microfinanciering heel erg in de kinderschoenen. Oikocredit was een van de eersten in de wereld die dat ging doen, met het geld van héle betrokken particulieren en organisaties. Nu zien we dat de markt van microfinanciering heel erg is ontwikkeld. Er zijn steeds meer partijen bijgekomen en dat roept een aantal vragen op: hoe bewegen we ons in dat veld en hoe kunnen we ons daarvan onderscheiden? Dat doen we onder meer door echt in de haarvaten van de samenleving te zitten en door onder andere capacity-trainingen aan te bieden. Het maakt ook dat wij uitgedaagd worden om te kijken waar we nog meer van toegevoegde waarde kunnen zijn. Dat we naast het impactgebied microfinanciering, waar 80% van onze beleggingen in zit en waar we ook absoluut mee doorgaan, ook kijken naar het volgende: wat zijn nu andere thema’s in ontwikkelingslanden waarmee we echt van toegevoegde waarde kunnen zijn, bijvoorbeeld bij de impactgebieden landbouw en duurzame energie? Daarnaast is er een ander groeiend impactgebied, dat is business development. Hierbij kijken we of we, bijvoorbeeld, actief kunnen zijn op het gebied van afvalverwerking. Het is namelijk enorm vervuilend voor samenlevingen als je niet goed omgaat met afval. We kijken dan of er duurzame oplossingen te vinden zijn in ontwikkelingslanden en hoe we daar als Oikocredit zijnde een rol in kunnen spelen."
Archief > 2017 > december
- 14-12-2017 - Hoe Oikocredits financing-plus-benadering onderneemsters als Annie vooruit helpt.
- 14-12-2017 - “Impact investing is geen bijproduct, het zit in ons DNA.”
- 09-12-2017 - In Katholiek Nieuwsblad: Oikocredit over moraliteit in de financiële sector
- 01-12-2017 - Wat gebeurt er als ondernemers hun lening niet terug kunnen betalen?