Nieuws

Duurzame energie is speerpunt voor Oikocredit

Duurzame energie is speerpunt voor Oikocredit

david-ten-kroode.jpg

De filosofie van People Planet Profit staat bij Oikocredit hoog in het vaandel. Voor 2015 vormen investeringen in duurzame energie daarom een belangrijke speerpunt. Onder leiding van de vorig jaar aangestelde David ten Kroode streeft Oikocredit naar een portfolio van 50 miljoen euro in 2016.

Schadelijke uitstoot van fossiele brandstoffen draagt in sterke mate bij aan klimaatverandering. Met name lagere inkomensgroepen worden hierdoor in hun bestaan bedreigd. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar elektriciteit in lage inkomenslanden. Door te investeren in duurzame energie beoogt Oikocredit de nood te ledigen in de gebieden waar dit het hardst nodig is en al doende bij te dragen aan meer werkgelegenheid.

Met de oprichting van een speciale afdeling Duurzame Energie onder leiding van David ten Kroode, financieringsexpert op het gebied van duurzame energie, heeft Oikocredit een belangrijke stap gezet om haar ambities te verwezenlijken. Ten Kroode: “Op dit moment bestaat ongeveer 80 procent van het portfolio van Oikocredit uit microfinancieringsinstellingen. Door het toevoegen van duurzame energie spreiden we het investeringsrisico en dragen we tegelijkertijd bij aan het behalen van onze financiële, sociale en onze milieudoelstellingen. Eind 2016 willen we rond de 80 miljoen euro aan goedgekeurde duurzame energieprojecten in ons portfolio hebben, waarvan zo’n 50 miljoen euro dan ook echt uitgekeerd moet zijn. Dat uitkeren ligt bij projecten voor duurzame energie anders dan bij microfinancieringsinstellingen. Het bouwen van een energiecentrale op zonne-energie of waterkracht is vaak een kwestie van jaren, waarbij de investering of lening stapsgewijs worden uitgekeerd.”

Waterkrachtcentrale in Peru

David ten Kroode richt zich in het komende jaar vooral op projecten in Latijns-Amerika. “Er vindt daar veel activiteit plaats op het terrein van duurzame energie, zowel wat betreft wind- , zonne- als waterenergie. Ook zijn we als Oikocredit goed vertegenwoordigd in deze regio, waardoor we via ons netwerk sneller toegang hebben tot mogelijk interessante projecten. Daarbij hebben we al goede ervaring opgedaan in Peru. Eén van onze eerste projecten op het terrein van duurzame energie is hier van start gegaan, namelijk de bouw van een waterkrachtcentrale.”

Sinds een half jaar is hij bezig met de opbouw van het portfolio. Het betreft voor het merendeel investeringen in infrastructurele projecten die schone energie voor krachtcentrales leveren, zoals in Peru. Tegelijkertijd wordt ook gewerkt aan het financieren van kleinschalige projecten, zoals een zonne-energieproject dat we zojuist in Tanzania hebben afgesloten.“ De filosofie van People Planet Profit staat bij Oikocredit hoog in het vaandel. In dat kader zijn richtlijnen ontwikkeld hoe we optimaal kunnen bijdragen aan een evenwichtig ecosysteem. De overkoepelende ambitie is om de directe en indirecte vervuiling vanuit onze projecten terug te brengen en vooral organisaties te financieren die bijdragen aan een schoner milieu. Een doelstelling waar ik me persoonlijk helemaal bij aansluit.”

Barefoot Power als lichtend voorbeeld

Oikocredit is niet helemaal een nieuwkomer op het gebied van duurzame energie. Al in 2007 werd een minderheidsbelang genomen in het innovatieve bedrijf Barefoot Power in Australië. 

« Terug