Fonkoze SA - Een opwaartse spiraal uit de armoede

Fonkoze SA

Een opwaartse spiraal uit de armoede

Haïti

De microfinancieringsinstelling (MFI) Fonkoze SA is gevestigd in Haïti, het armste land op het westelijk halfrond en één van de armste landen ter wereld. Meer dan 80% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Meer dan tweederde van de beroepsbevolking heeft geen vaste baan. Daarom emigreren veel Haïtianen naar de Verenigde Staten en de Dominicaanse Republiek.

Fonkoze, het acroniem van de Haïtiaanse Creoolse uitdrukking 'Fondasyon Kole Zepòl' (wat Schouder-aan-Schouder Stichting betekent), is in 1994 opgericht door Joseph Philippe, een Haïtiaanse priester die de armen op het platteland economisch onafhankelijk wil maken. Hierbij wordt speciale aandacht gegeven aan vrouwen. Fonkoze is een familie van organisaties die samen financiële en niet-financiële diensten leveren voor de emancipatie van Haïtianen, voornamelijk vrouwen, zodat zij, samen met hun gezinnen, uit de armoede getild kunnen worden.

Fonkoze heeft een unieke benadering van armoedebestrijding in Haïti, de zogenaamde 'Fonkoze's Staircase out of Poverty', die uit vier stappen bestaat. Elke stap is zo opgezet dat klanten de middelen en steun krijgen die zij op dat moment nodig hebben om uit de armoede omhoog te klimmen. Naast dit stappenplan maakt Fonkoze gebruik van 'trapleuningen'. Dit zijn programma's die klanten onderwijs bieden en trainingen op het gebied van zakelijke vaardigheden en gezondheidszorg, om de verbeteringen in hun situatie extra te ondersteunen.

Fonkoze heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijd erkende instelling met 46 filialen verspreid over Haïti die financiële en ontwikkelingsdiensten leveren aan meer dan 60.000 klanten (2013).

Fonkoze SA is sinds 2006 een partner van Oikocredit.

Download deze pagina als PDF