Finance Trust Bank - Bankdiensten voor vrouwen

Finance Trust Bank

Bankdiensten voor vrouwen

Oeganda

Finance Trust Bank (FBT) is een Oegandese microfinancieringsbank die vrouwen toegang geeft tot financiële diensten. De bank is in 1984 opgericht door een groep vrouwen die zich realiseerden dat vrouwen in Oeganda meer economisch zijn achtergesteld dan mannen omdat vrouwen - in tegenstelling tot mannen - maar zeer beperkte toegang hebben tot financiële diensten. In 2014 had FTB meer dan 200.000 klanten, waarvan de meerderheid vrouw is.

De organisatie is door de jaren heen gegroeid en heeft verschillende transformaties ondergaan, waaronder het toelaten van mannelijke klanten. Maar de focus blijft gericht op het bieden van financiële toegang aan vrouwen met een laag of gemiddeld inkomen en ten minste 60% van het totale klantenbestand bestaat uit vrouwen.

FTB biedt vraaggestuurde producten aan en weet wat klanten willen door goed naar hen te luisteren en marktonderzoeken uit te voeren. Zo krijgen boeren die een lening afsluiten om zaden te kopen, en deze niet meteen terug kunnen betalen, een gestructureerde lening aangeboden met op maat gemaakte terugbetaaltermijnen.

Finance Trust Bank is sinds 2005 partner van Oikocredit.

Download deze pagina als PDF